SPECIAL PRESENTATION “PHILOSOPHY OF ISLAMIC CALLIGRAPHY”

Share News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Recent News

Bandar Seri Begawan, 5 Jun 2023 – Majlis Perasmian Pameran Kaligrafi daripada pihak Research Centre for Islamic History, Art and Culture (IRCICA) telah diserikan lagi dengan “Special Presentation” atau Pembentangan Khas daripada Professor Dr Mahmud Erol Kilic, Director General, Research Centre for Islamic History, Art and Culture (IRCICA) yang bertajuk “Philosophy of Islamic Calligraphy” yang diadakan di Dewan Auditorium, Balai Khazanah Islam Sultan Haji Hassanal Bolkiah.

Diantara pengisian pembentangan khas tersebut beliau mengongaikan tentang peranan IRCICA sebagai organisasi yang bertanggung jawab dalam memelihara warisan kesenian Islam di peringkat global sejak tahun 1979.

Hadir selaku tetamu kehormat majlis bagi special presentation tersebut, Tuan Yang Terutama Professor Dr. Hamit Ersoy, Duta Republik Turkiye di Negara Brunei Darussalam.

Turut hadir didalam pembentangan khas itu ialah Dr Haji Norarfan bin Haji Zainal, Rektor, Universiti Islam Sultan Sharif Ali (UNISSA), Dr Arman bin Haji Asmad, Penolong Rektor (Penyelidikan, Antarabangsa & Perkhidmatan), UNISSA selaku pengerusi Pameran Kaligrafi & Kesenian Islam Research Centre for Islamic History, Art and Culture (IRCICA) dan para jemputan yang terdiri daripada pegawai dan kakitangan sektor kerajaan dan juga swasta.