PROGRAM CELIK HALAL 2.0 @ MASJID YAYASAN SULTAN HAJI HASSANAL BOLKIAH

Share News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Recent News

PELAJAR UNISSA GIGIH BERI KESEDARAN HALAL

Jumaat, 26 Januari 2024 – Universiti Islam Sultan Sharif Ali (UNISSA) melalui Pusat Penyelidikan Halalan Thayyiban (PPHT) dan badan pelajar Halalan Thayyiban Student Society (HTSS), baru-baru ini telah melaksanakan Program Celik Halal anjuran bersama Belia Imtiyaz Masjid Yayasan Sultan Haji Hassanal Bolkiah. Program tersebut diketuai oleh Penolong Pensyarah di Pusat Penyelidikan Halalan Thayyiban (PPHT), Raihana Mohd Raffi serta mahasiswa dan mahasiswi PPHT sebagai fasilitator program.

Objektif utama program ini adalah untuk memberi pendidikan awal mengenai pengetahuan asas tentang halal dan haram terutama dalam aspek makanan. Selain itu sasaran utama program ini adalah para pelajar yang mengikuti kelas mengaji di Masjid Yayasan Sultan Haji Hassanal Bolkiah, Kg Bolkiah A pada setiap hari Jumaat. Seramai 220 pelajar telah mengikuti program tersebut bersama dengan tenaga pengajar di masjid berkenaan.

Program dimulakan dengan sesi pembelajaran interaktif dan pembentangan menarik mengenai pengertian halal dan haram yang telah disampaikan oleh fasilitator program. Bagi menarik minat peserta, beberapa permainan mini-games dan juga latihan telah diadakan untuk menguji sejauh mana pengetahuan mereka tentang halal. Pelajar yang berjaya menjawab latihan dan kuiz turut diberikan hadiah galakan.

Dengan adanya program seperti ini, ianya boleh meningkatkan lagi pengetahuan dan daya pemikiran pelajar-pelajar yang muda bagi menggalakkan pertumbuhan pemikiran dan berfikir secara terbuka dalam mempelajari konsep yang baharu. Secara umumnya, masyarakat mulai sedar tentang kepentingan halal dalam kehidupan seharian mereka, namun kesedaran ini kebanyakannya tertumpu pada kategori barangan tertentu seperti makanan, produk kesihatan, produk perbankan, pakaian dan sebagainya. Selain itu, ia juga dapat merapatkan lagi hubungan Universiti dengan masyarakat ramai.