Kajian Awal Terhadap Mantik Al-Ghazālī Dalam Mempertahankan Akidah Ahl Al-Sunnah wa Al-Jamā‘ah - Mariam Abdul Rahman; Mohd. Fauzi Hamat (AR-RĀ’IQ, 2018)
Makalah ini menjelaskan fungsi al-qiyās dalam tradisi mantik yang mana kepekaan al-Ghazālī dalam menghadapi isu al-ma‘rifah yang dibawa oleh aliran Shī‘ah al- Ismā‘īlīyyah al-Bāṭinīyyah al-Ta‘līmīyyah telah menaiktaraf kedudukan al-qiyās sebagai mawāzīn al- Qur’ān. Penaiktarafan ini dinukil al-Ghazālī dalam kitab al-Qisṭās al-Mustaqīm dan pengaplikasian mawāzīn al- Qur’ān tersebut terhadap isu yang telah ditimbulkan oleh aliran Shī‘ah juga disebutkan. Menerusi makalah ini, penulis telah menghuraikan kekuatan hubungan mawāzīn dengan ayat-ayat al-Qur’ān, bukan sahaja dari segi fleksibiliti penggunaan mawāzīn bahkan autoriti mawāzīn sebagai neraca berfikir yang diperakui kesahihannya. Huraian ini berasaskan kepada metode kualitatif sepenuhnya memandangkan kajian adalah berbentuk analisis teks kitab al-Qisṭās al-Mustaqim. Hasil daripada kajian menunjukkan bahawa mantik al-Ghazālī adalah sumber yang meyakinkan dalam mempertahankan akidah Ahl al-Sunnah wa al-Jamā‘ah, bukan hanya menjadi penyokong terhadap penghujahan akal semata-mata akan tetapi menjadi satu metode penghujahan yang berasaskan ayat-ayat al-Qur’ān yang disebut oleh al-Ghazālī sebagai mawāzīn al-ma‘rifah.