PELAKSANAAN DAKWAH DALAM MEMBANGUNKAN PROGRAM PEMULIHAN KEROHANIAN DAN AKHLAK: PENDEKATAN DISEBALIK TIRAI BESI - Nurul Wafiqah Binti Haji Abd Latif,; Hajah Masuriyati Bte Haji Yahya,; Dayang Hajah Tiawa @ Noriah Binti Awang Haji Hamid, (Al-Shafi'i | International Journal of Islamic Contemporary Studies, 2023)
Kemunculan teknologi pintar telah mengubah rutin kehidupan harian manusia dengan hanya satu sentuhan. Perkembangan pesat teknologi digital membolehkan industri menghasilkan pendigitalan manuskrip dan ini dapat meluaskan penerbitan Dakwah agar penyebarannya lebih cepat dan berkesan. Dakwah dalam berbagai bentuk telah menzahirkan imej Islam sebagai agama universal dan penyebarannya telah banyak diusahakan tanpa mengenal penat dan lelah dari para pendakwah itu sendiri. Bertitik tolak daripada itu, program pemulihan kerohanian dan akhlak telah disediakan dalam bentuk penyusunan silibus bagi tujuan membimbing penghuni institut penjara agar kembali semula ke jalan yang diredai Allah Taala dan memulakan kehidupan baru di bawah bimbingan ajaran Islam yang sempurna serta mengikut Sunnah Nabi Muhammad Ṣallallahu ‘Alaihi Wasallam, juga seharusnya dibangunkan melalui teknologi digital. Justeru itu, artikel ini akan meninjau bentuk pemulihan kerohanian dan akhlak serta cadangan kaedah digitalisasi Dakwah yang bersesuaian untuk diaplikasikan di institusi-institusi pemulihan sebagai satu pendekatan baru sesuai dengan kemajuan teknologi digital hari ini. Kajian ini berbentuk kualitatif dengan menggunakan metode penelitian melalui sorotan karya literatur. Hasil kajian ini mendapati bahawa kepentingan sokongan sosial melalui khidmat dakwah secara kreatif dengan pengisian elemen Tazkiyah al-Nafs, al-Tawbah, Halaqah, hiburan Islam dan latihan vokasional dan pendidikan dalam pemulihan terbukti berkesan dan sebagai usaha untuk mempertingkatkan kualiti kerohanian penghuni sebagai generasi tirai besi yang beriman dan bertakwa serta berketerampilan menurut acuan al-Quran dan Sunnah.